Rijksmuseum koopt dodenmasker Van Meegeren

Het Rijksmuseum heeft een werk gekocht waarop meestervervalser Han van Meegeren is afgebeeld. Het is een dodenmasker omlijst door een schilderspalet. Het masker lijkt van brons, maar is gemaakt van bruin geschilderd gips. Museumdirecteur Wim Pijbes noemt het kunststuk tegenover de NOS 'een stille getuige van een briljante vervalser'.

Van Meegeren was een talentvol kunstschilder, die de technieken van de Nederlandse meesters beheerste en gebruikte voor zijn vervalsingen. Hij verdiende veel geld met zijn vervalsingen en leefde tijdens de oorlog een leven vol luxe. Nazitopman Hermann Göring schafte zijn Christus en de Overspelige Vrouw aan.

Het masker kostte het Amsterdamse museum driehonderd euro. Pijbes heeft gemengde gevoelens over zijn aanschaf. Hij noemt het masker een weerzinwekkend geval, dat hij zeker in huis wil hebben. "Van Meegeren hoort in het Rijks, omdat we vervalsingen van hem hebben en proefstukken. Maar op zich is het raar, want wie koopt iets van een boef?"

Het museum gaat het masker niet direct tentoonstellen. Volgens Pijbes moet het passen in een context. "Hij heeft zijn laatste rustplaats in het Rijksmuseum gevonden", aldus de museumdirecteur vrijdag tegen de NOS.