Topcrimineel Gwenette Martha doodgeschoten

In Amstelveen is donderdagavond de beruchte Amsterdamse beroepscrimineel Gwenette Martha doodgeschoten. Getuigen spreken van een 'gruwelijke schietpartij met machinegeweervuur'. De politie bevestigt zijn dood nog niet maar volgens verscheidene bronnen is er geen twijfel mogelijk.

Gwenette Martha stond bekend als een spil in de hoofdstedelijke onderwereld. Hij werd in april nog vastgezet nadat in een auto waarin hij meereed, in een geheime bergplaats twee wapens waren gevonden. Martha (40) had zichzelf bij de politie gemeld toen hij erachter kwam dat zijn naam opdook in het onderzoek naar de wapens. Hij was sinds kort weer op vrije voeten, volgens ingewijden.

In een groot onderzoek naar een reeks liquidaties in het Amsterdamse criminele milieu geldt Martha als sleutelfiguur. Een van die afrekeningen is de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt, die met veel vuurwapengeweld gepaard ging.

In december vorig jaar ontsnapte Martha nog aan de dood. In Amsterdam-Zuid richtte een onbekend gebleven man een vuurwapen op hem en haalde meermalen de trekker over. Het wapen weigerde dienst.

De reeks liquidaties begon in oktober vorig jaar met de moord - in Antwerpen - op Najeb Bouhbouh, naar verluidt een goede vriend van Martha. De dubbele moord op twee jonge Marokkanen in de Staatsliedenbuurt zou een vergeldingsactie uit het kamp-Martha zijn geweest.

Gwenette Martha werd kort na de liquidatie van Bouhbouh met drie anderen opgepakt op de Dam. Het viertal had twee vuurwapens en een pruik bij zich, Martha droeg een kogelvrij vest. Justitie vermoedt dat het gezelschap bezig was met de voorbereiding van een moordaanslag op Benaouf M., het veronderstelde brein achter de moord op Bouhbouh. Op dat moment was Martha voorwaardelijk vrij in een oudere zaak, die draaide om drugshandel en witwassen.

Gwenette M. spil in Amsterdamse onderwereld
Topcrimineel Gwenette Martha doodgeschoten (Foto: ANP)