Voorzitterskandidaten Europese Commissie impopulair

Nederlandse kiezers zien weinig heil in de drie belangrijkste kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Slechts twintig procent zou kiezen voor Guy Verhofstadt, Martin Schulz of Jean-Claude Juncker. Dat blijkt donderdag uit een peiling van Maurice de Hond onder zo'n tienduizend Nederlanders in opdracht van Novum Nieuws.

Bijna de helft (46 procent) ziet liever iemand 'van buiten' op de voorzittersstoel. De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) is bij de kiezer in dat geval geen gedroomde kandidaat, slechts vijftien procent vindt dat hij voorzitter zou moeten worden. Iets meer dan dertig procent gunt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) een hoge Europese post, of dit het voorzitterschap moet zijn laat de peiling in het midden.

Van de Europese kandidaten krijgt de Luxemburgse christen-democraat Juncker, kandidaat namens de Europese Volkspartij, de meeste steun van de Nederlandse achterban. Bijna vijftig procent van de CDA-kiezers (46 procent) zou voor hem kiezen.

Van de VVD-kiezers ziet 23 procent graag de Belg Verhofstadt namens de liberalen de voorzittershamer in handen krijgen. 42 procent van de D66-stemmers steunt de Belg, aldus het onderzoek van Peil.nl. Slechts twaalf procent van de PvdA-kiezers staat positief tegenover het leiderschap van de Duitse sociaaldemocraat Schulz.

Indirect hebben Europese kiezers dit keer voor het eerst invloed op de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Nieuw is dat de lidstaten rekening moeten houden met de verkiezingsuitslag bij het samenstellen van de Europese Commissie. Vroeger werden de posities zonder inmenging van het EU-parlement ingevuld. Het Europese Parlement heeft nu voor het eerst een formele keus.