SP-filmpje lonkt bij stemlokaal station Eindhoven

Wie zijn stem voor het Europees Parlement uitbrengt op het station van Eindhoven wordt geconfronteerd met een campagnefilmpje van de SP. De stemhokjes zijn pal onder een groot scherm met reclamefilmpjes geplaatst. Stom toeval, zeggen de NS en de SP donderdag.

Via een bedrijf kan reclameruimte op schermen op verschillende stations worden gehuurd. De NS bemoeit zich niet met wat op die schermen te zien is zolang het binnen de wet valt, zegt een NS-woordvoerder.

Een SP-woordvoerder laat weten dat de filmpjes de afgelopen weken al op verschillende stations zijn getoond. "Wij wisten niet dat onder die schermen stemhokjes kunnen worden geplaatst."

Volgens de NS-woordvoerder was het lastiger de hokjes in Eindhoven ergens anders te plaatsen omdat er weinig ruimte is. "Bij andere stations is er wel meer afstand tussen de reclameschermen en de stemhokjes."

De Kiesraad vindt dat het niet om campagnemateriaal binnen het stemlokaal gaat. "En de Kieswet bevat geen regels over propaganda in de omgeving van het stembureau", zegt een woordvoerder. "Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om af te wegen wat al dan niet is toegestaan." De gemeente Eindhoven beraadt zich donderdagmiddag nog op een reactie.

De vraag is welk deel van een treinstation tot het stemlokaal kan worden gerekend. "Je kunt niet stellen dat het hele station een stemlokaal is", zegt de woordvoerder van de SP. "Bij de ingang van het station in Utrecht waren mensen van D66 aan het flyeren, dat mag ook gewoon. En vanuit een stemlokaal kun je soms ook een bushalte zien met een poster van een partij erop."

De SP-woordvoerder vindt dat spijkers op laag water worden gezocht. Hij windt zich meer op over een stembureau dat is ingericht in een vestiging van Starbucks op Amsterdam Centraal. "Dan heb je dus een stembureau in een bedrijf dat weigert belasting te betalen." Starbucks is onder meer vanwege het gunstige belastingtarief officieel gevestigd in Nederland, maar het verhuist naar Londen, waar de regels gunstiger zijn.