Koploper EP-verkiezingen waarschuwt voor fascisten

Lijsttrekker voor de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) Jean-Claude Juncker heeft gewaarschuwd om 'je stem niet te geven aan extremisten, xenofoben of fascisten'. Dat schrijft Juncker woensdag op Twitter. De EVP groeide en gaat aan kop in de nieuwste peilingen voor de Europese Parlementsverkiezingen, terwijl rechts-populistische partijen afgelopen week juist zetels verloren.

Het verschil tussen de twee fracties die het in zich hebben de grootste in het Europees Parlement te worden is opgelopen. In een peiling van Votewatch Europe kwam de EVP vorige week nog uit op 212 zetels, deze week groeien ze naar 217. De sociaaldemocratische PES doet het deze week met 201 zetels acht zetels slechter dan in de vorige peiling.

Votewatch denkt dat een rechts-populistische fractie met de PVV, het Front National en vijf andere partijen nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Daarvoor zijn ten minste 25 Europarlementariërs uit zeven landen nodig, een drempel die volgens Votewatch wel genomen zal worden. Het zevental daalt dankzij het verlies van Wilders naar 38 zetels, een minder dan vorige week.

Andere groeiers deze week zijn het linkse verbond GUE/NGL, waar de SP deel van uitmaakt, en de Groenen. GUE/NGL staat op 53 zetels, één meer, de Groenen op 44, zes meer. De conservatief-christelijke ECR had deze week met 42 zetels een zetel minder, het liberale verbond ALDE, waar VVD en D66 deel van uitmaken, blijft op 59 zetels steken.