[Giro] Rogers solo naar ritzege in Savona

Michael Rogers heeft woensdag de elfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De drievoudig wereldkampioen tijdrijden van Tinkoff-Saxo sprong op 25 kilometer van de streep weg en soleerde naar de finish. Simon Geschke won namens Giant-Shimano de sprint van het peloton. Cadel Evans (BMC) behoudt de roze trui.

Veertien man gingen in de bijna 250 kilometer lange rit op avontuur, maar op de flanken van de Naso di Gatto, het laatste klimmetje van de dag, viel de kopgroep uit elkaar. Julián Arredondo sprong naar de vluchters toe en kwam als eerste boven, waarmee de Trek-renner zijn bergtrui steviger om de schouders kreeg.

Ook het peloton naderde de kopgroep op het laatste klimmetje en Rogers was na de hergroepering de man die demarreerde. De Australiër, die vorig jaar na de Ronde van Beijing werd betrapt op clenbuterol maar werd vrijgesproken omdat dat middel vermoedelijk via Chinees vlees in zijn lichaam was gekomen, reed vervolgens in de lange afdaling een soort tijdrit die hij bekroonde met de winst. Voor de 34-jarige was het zijn eerste etappezege in een grote ronde.

Ook woensdag werd weer geregeld gevallen. Fabian Wegmann (Garmin-Sharp) en Luke Durbridge (Orica-GreenEdge) waren daarbij de voornaamste slachtoffers. Wegmann zou zijn hamstring volledig hebben afgescheurd, Durbridge brak waarschijnlijk zijn sleutelbeen. Ook Diego Ulissi viel en liep daardoor achterstand op in het klassement.

In dat klassement blijft Evans de nummer één voor Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick-Step). Wilco Kelderman (Belkin) profiteerde van het tijdverlies van Ulissi. De beste Nederlander van de Giro steeg van de achtste naar de zevende positie.

Donderdag moeten de klassementsrenners aan de bak. Dan wordt de renners een 42 kilometer lange tijdrit over licht geaccidenteerd terrein voorgeschoteld.