Leiders SP en D66 eens met Wilders over NOS-debat

De leiders van SP en D66, Emile Roemer en Alexander Pechtold, doen woensdagavond in navolging van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders niet mee aan een verkiezingsprogramma van de NOS. Ze hebben er net als Wilders bezwaar tegen dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ook aanwezig is. Daardoor zou het programma niet in evenwicht zijn.

Voor het programma had de NOS alle Europese lijsttrekkers, de fractievoorzitters van de zes grootste partijen in de Tweede Kamer, premier Mark Rutte (VVD) en minister Dijsselbloem uitgenodigd. Voor de laatste twee werd gekozen vanwege hun functie, stelt de NOS. Hun politieke achtergrond speelde geen enkele rol.

De VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en Rutte lieten al eerder weten niet mee te willen doen. De SP en PVV lieten eind vorige week al weten dat ze niet aanwezig zijn. Dinsdag volgde ook D66.

NOS-hoofdredacteur liet eerder dinsdag al weten verbaasd te zijn over het afzeggen van Wilders. "De NOS wil een journalistiek programma maken en zijn publiek zo goed mogelijk en compleet informeren over alles wat er met betrekking tot de Europese verkiezingen aan de orde is. Het is erg jammer dat een aantal belangrijke politici daarbij ontbreken", zegt hij nu.