Zedenverdachte Cuijk voor de rechter

De rechtbank in Assen buigt zich vanaf woensdag over de zaak tegen de 49-jarige zedenverdachte Frank R. uit Cuijk. Hij staat terecht voor 21 zedenmisdrijven met meisjes tussen de 10 en 17 jaar. Ook zou hij in acht jaar tijd bijna driehonderd meisjes hebben verleid om voor de webcam seksuele handelingen met zichzelf te verrichten.

Frank R. is volgens het OM aanwezig in de rechtszaal. De rechtbank heeft vier dagen ingepland voor de inhoudelijke behandeling.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt R. van ten minste één verkrachting, ontucht met tien slachtoffers, onder wie vijf uit België, en het maken van kinderporno. De politie heeft meer dan 26 duizend filmpjes en 144 duizend afbeeldingen van meisjes achterhaald. Ook werd een grote hoeveelheid chatgesprekken gevonden. De Brabander had die onder meer verstopt in een verborgen ruimte in de gangkast van zijn woning en in zijn auto.

Ook een aantal minderjarige jongens werd slachtoffer van R. Hij gebruikte hun afbeeldingen om zich voor te doen als jongen.

De zaak kwam begin oktober in de openbaarheid. R. zat toen al bijna vijf maanden vast. Hij werd op 19 mei opgepakt na de verdwijning van een van zijn slachtoffers, een 12-jarig meisje uit Middelstum. Het kind was een dag eerder als vermist opgegeven. De twee werden in het Groningse Bedum in een auto aangetroffen.

R.'s voormalige advocaat Robert van Haarst stelde in november in een pro-formazitting dat zijn cliënt een internet- en seksverslaving heeft. Hij zou echter geen pedofiel zijn, zo concludeerde hij uit psychiatrisch onderzoek. Volgens buurtbewoners leidde R. een eenzaam bestaan.

Van Haarst legde in maart de verdediging neer omdat de Brabander meerdere keren informatie voor hem zou hebben achtergehouden. Het vertrouwen was daardoor weg. Tjalling van der Goot, eerder raadsman van kindermisbruiker Robert M., werd daarna aangesteld als zijn nieuwe advocaat.

Vrijdag krijgen de slachtoffers van R. de kans om van hun spreekrecht gebruik te maken. Zes slachtoffers hebben tot nu toe aangegeven dit te gaan doen. Vier slachtoffers willen een schriftelijke verklaring indienen. De rechtbank beslist woensdagochtend of dat achter gesloten deuren gebeurt.