Homohuwelijk nu legaal in Pennsylvania

Een rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft dinsdag een streep gezet door het verbod op het homohuwelijk dat in de staat van kracht is. Pennsylvania was de laatste staat in het noordoosten van de Verenigde Staten waar nog een verbod op het homohuwelijk gold. Maandag verklaarde een rechter in Oregon het daar geldende verbod ongrondwettelijk.

Elf homoseksuele stellen, een weduwe en twee kinderen van een van de stellen hadden een rechtszaak aangespannen. Door het verbod liepen zij bepaalde belastingvoordelen en andere wettelijke erkenningen mis.

'Wij sluiten ons aan bij de twaalf federale rechtbanken in dit land die, toen ze geconfronteerd werden met ongelijkheid in hun eigen staten, oordeelden dat alle stellen recht hebben op gelijkwaardigheid' voor de burgerlijke stand, schreef rechter John Jones in zijn oordeel. "Wij zijn als volk beter dan waar deze wetten voor staan, en het is tijd om ze voorgoed te verbannen naar de geschiedenisboekjes."

Gouverneur van Pennsylvania Tom Corbett had advocaten ingehuurd om het verbod voor de rechter te verdedigen, aangezien de procureur-generaal van de staat dat weigerde te doen. Die achtte het verbod in strijd met de grondwet. Het is nog niet duidelijk of Corbett beroep aantekent tegen de beslissing van de rechter.

In totaal zijn er nu negentien staten waar homoseksuele stellen kunnen trouwen. In veel staten waar de verboden nog wel van kracht zijn lopen ook rechtszaken.