Wiebes overweegt schrappen belastingdeadline

De jaarlijkse collectieve deadline voor het doen van belastingaangifte verdwijnt mogelijk. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) overweegt de uiterste datum voor belastingaangiftes uit te smeren over het jaar. Dat bevestigt een woordvoerder van de bewindsman dinsdag.

"We overwegen om vanaf 2015 of 2016 de aangiftes te verspreiden over een langere periode", aldus de zegsvrouw. Of Wiebes de aangiftes over het hele jaar wil verdelen, is nog niet duidelijk. "We zouden ze ook kunnen verdelen over de periode tot aan 1 april", aldus de woordvoerder. "Het hoe en wat wordt nog onderzocht."

Door de datum van 1 april te schrappen, zou Wiebes een einde kunnen maken aan de extreme drukte die de Belastingtelefoon en de website van de Belastingdienst eind maart traditiegetrouw treft. Veel mensen doen namelijk nog op het laatste moment aangifte, waardoor het online aangiftesysteem in korte tijd heel veel formulieren moet behandelen.

Tijdens de aangifte van dit jaar was de website van de Belastingdienst zelfs enkele uren onbereikbaar, waarna de fiscus de uiterste aangiftedatum twee dagen opschoof. Wiebes verwacht dat die online drukte de komende jaren alleen maar verder toeneemt en wil met deze maatregel de systemen en mensen ontzien.

Dat Wiebes de deadline zou willen schrappen, meldde RTL Nieuws eerder. Er is echter nog geen besluit genomen, zo benadrukt de zegsvrouw van Wiebes. Ook wil Wiebes de verwachte bereikbaarheid van de Belastingtelefoon op de website van de fiscus zetten.