Erdogan haalt uit naar verantwoordelijken mijnramp

Alle mensen die verantwoordelijk zijn voor de mijnramp in Soma, de ergste mijnramp uit de Turkse geschiedenis, zullen worden gestraft. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dinsdag gezegd. Ook zal de regeringsleider zorgen voor verbeterd toezicht op mijnen.

Erdogan deed zijn uitlatingen een dag nadat opnieuw drie medewerkers van het mijnbedrijf waren gearresteerd voor hun betrokkenheid bij de ramp. Hiermee kwam het aantal mensen dat dood door schuld ten laste is gelegd op acht. Bij de ramp kwamen vorige week 301 mensen om het leven. Dinsdag besluit de Turkse politiek of er een parlementair onderzoek naar de tragedie wordt ingesteld.

De mijnramp heeft veel woede gewekt onder de Turkse bevolking. Volgens veel Turken is het beleid van Erdogan debet aan het gebrekkige toezicht op de mijn. Maandag werd bekend dat sensoren in de mijn al twee dagen voor het plaatsvinden van de ramp gevaarlijk hoge gasconcentraties hadden waargenomen. Met deze waarschuwingen werd vervolgens niets gedaan