Mladic: ik leidde slechts onze zelfverdediging

De Bosnisch-Servische troepen van Ratko Mladic hebben zich tijdens de Bosnische Burgeroorlog slechts verdedigd tegen hun tegenstanders. De generaal gaf zijn manschappen nooit bevel om op burgers te schieten, hielden zijn advocaten maandag in de rechtszaal vol.

Mladic begon maandag aan zijn verdediging voor het Joegoslaviëtribunaal. De voormalige legerleider van de Bosnische Serviërs staat in Den Haag terecht op verdenking van oorlogsmisdaden en volkenmoord. Als het tribunaal hem schuldig bevindt kan het hem een levenslange gevangenisstraf opleggen.

Een van de aanklachten luidt dat Mladic opdracht zou hebben gegeven om inwoners van Sarajevo door sluipschutters op de korrel te laten nemen. Om die beschuldiging te ontkrachten riep Mladic als eerste getuige een voormalige Bosnisch-Servische legerofficier op.

Deze Mile Sladoje, die tijdens de oorlog in Bosnië plaatsvervangend commandant was van een Servisch bataljon in Sarajevo, verklaarde dat hem nooit is opgedragen opzettelijk op burgers te schieten. Sladoje legde de rechters een kaart voor van de Bosnische hoofdstad waarop de doelwitten van zijn troepen waren omcirkeld. Hij beweert dat die plaatsen terecht zijn beschoten, omdat de vijand zich daar had genesteld. Volgens Sladoje was heel Sarajevo vergeven van de stellingen van Bosnische moslims.

Het beleg van Sarajevo duurde drieënhalf jaar. Duizenden inwoners van de stad kwamen om door artilleriebeschietingen of door treffers van sluipschutters.

De 72-jarige Mladic staat ook terecht voor de moord op duizenden mannen uit de enclave Srebrenica, de gijzeling van VN-vredessoldaten en de inzet van die blauwhelmen als menselijk schild tegen NAVO-luchtaanvallen. Onder meer het Nederlandse Dutchbat, dat de opdracht had Srebrenica te beschermen, moest destijds voor Mladic' troepen wijken.

De Slager van Bosnië, zoals veel Bosniërs Mladic noemen, heeft 330 getuigen à decharge opgeroepen. Hij krijgt daarvoor 207 uur de tijd.