'Half miljoen computers besmet met Blackshades'

Ruim een half miljoen computers in meer dan honderd landen zijn besmet met de kwaadaardige software Blackshades, waarmee computers op afstand kunnen worden gekaapt. Dat heeft de Amerikaanse FBI maandag gemeld. Vorige week werden in Nederland en vijftien andere landen invallen gedaan in verband met de verspreiding van de malware. Daarbij werden 97 mensen aangehouden en opslagmedia, contant geld, wapens en drugs in beslag genomen.

De malware is sinds 2010 aan duizenden mensen doorverkocht. Gebruikers kunnen er persoonlijke informatie mee stelen, toetsaanslagen registreren en de besturing van webcams overnemen. Ook kan de software worden gebruikt om gegevens op computers te versleutelen, waarna geld wordt geëist om de versleuteling ongedaan te maken.

"Deze zaak toont maar weer eens aan dat niemand die gebruikmaakt van internet veilig is", zegt de Nederlander Koen Hermans van Eurojust, het Europese justitiële samenwerkingsverband. "Van deze operatie moet een afschrikkende werking uitgaan voor diegenen die deze software vervaardigen en gebruiken."

In Nederland werden 34 invallen gedaan, maar er werden geen arrestaties verricht. Wel werden bijna tientallen computers, laptops, telefoons en andere gegevensdragers in beslag genomen. De Nederlandse politie wist dinsdag een server van Blackshades binnen te dringen en een groot deel van de informatie daarop veilig te stellen.

De Nederlandse politie arresteerde eerder dit jaar een 19-jarige Rotterdammer die met behulp van Blackshades tweeduizend webcams hackte en op deze manier foto's van vrouwen en meisjes maakte.