Niet eerder getoond interview Fortuyn op tv

Een nooit eerder vertoond interview met de vermoorde politicus Pim Fortuyn is dinsdagavond te zien bij het tv-programma Altijd Wat (KRO-NCRV). Het gesprek had 12 jaar geleden plaats, 4 dagen voor zijn dood. De NCRV besloot destijds het niet uit te zenden, maar komt er nu daags voor de Europese verkiezingen alsnog mee.

Het interview in zijn woning in Rotterdam ging namelijk voor een deel over Europa. Op vragen van verslaggever Wilfred Scholten zei Fortuyn een voorstander te zijn van de uitbreiding van Europa. "Als premier zal ik vurig voor uitbreiding van Europa pleiten, vooral vanwege de veiligheid en stabiliteit, maar ik zal het prijskaartje erbij doen", aldus de polticus destijds. Hij noemde Europa verder een uniek politiek project dat door de Europese bevolking moet worden gedragen. "Als dat niet zo is, zullen we nog meemaken dat wat we hebben opgebouwd, uiteen valt. Het cement zal toch moeten zijn dat de mensen voelen dat de verschillende volkeren bij elkaar horen."

De makers van Altijd Wat hebben het interview verwerkt in een reportage, waarin ook oud-LPF-fractievoorzitter Mat Herben, PVV-Kamerlid Barry Madlener, voormalig VVD-politicus Hans Wiegel en publicist Thierry Baudet aan het woord komen.

Niet eerder getoond interview Fortuyn op tv
Niet eerder getoond interview Fortuyn op tv (Foto: ANP)