CDA: subsidies in openbaar register

De overheid moet duidelijker zijn over de miljarden aan subsidies die elk jaar naar bedrijven en organisaties gaan. Het CDA wil een openbaar subsidieregister waarin staat wie welk bedrag heeft ontvangen. Dat heeft Kamerlid Eddy van Hijum zaterdag voorgesteld naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

Van Hijum heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gevraagd een overzicht van de verleende subsidies over 2013 te verschaffen bij de jaarrekening. Volgens het Kamerlid is 'volstrekt onduidelijk' of het geld dat jaarlijks wordt uitgekeerd wel goed wordt besteed.

NRC Handelsblad schreef zaterdag dat de overheid niet weet of de bedrijven die jaarlijks voor miljarden euro's aan subsidie krijgen wel deugen. Ook zou maar beperkt wodren gecontroleerd of het geld volgens afspraak wordt besteed. De subsidiebedragen zouden volgens de krant kunnen optellen tot 6 miljard euro. Het ministerie van Financiën kan dit echter niet bevestigen.

Met een openbaar subsidieregister kan de Tweede Kamer volgens Van Hijum gemakkelijker controleren of subsidies effectief worden besteed. Ook onderzoeksjournalisten zouden daar profijt van kunnen hebben. Verder wil de CDA'er dat nieuwe subsidies die worden verstrekt standaard worden geëvalueerd. "Subsidies kunnen een nuttig instrument zijn, maar leiden nog te vaak tot verkwisting van belastinggeld", aldus Van Hijum.