Adam en Eva ouder dan gedacht

Zowel de Bijbel als de Koran kunnen tussen het oud papier gezet worden. Het lijkt er namelijk op dat de basis van beide geloven, het scheppingsverhaal, niet overeenkomt met een ouder verhaal dat dichter bij een zogenaamde 'oorsprong' ligt. Dit oudere verhaal is in latere geschriften verbouwd en aangepast aan hoe de bijbel- en koranschrijvers denken/vinden dat het scheppingsverhaal gegaan is.

Nederlandse wetenschappers hebben een geschreven versie van het verhaal van Adam en Eva ontdekt die achthonderd jaar ouder is dan de versie van het oude testament. Het verhaal staat beschreven op kleitabletten die gedateerd worden op de dertiende eeuw voor Christus. De taal die op de tabletten gebruikt werd is Ugaritisch, een taal die verwant is aan het Aramees, Arabisch en het Hebreeuws.

Volgens de interpretatie van de onderzoekers gaat het oudere scheppingsverhaal over de God Adam, die een conflict heeft met een kwaadaardige god. De laatstgenoemde had de ambitie om de baas van de andere goden te worden, iets waar Adam weinig trek in had. De strijd vond plaats op een plek waar de goden graag rondhingen: de 'wijngaard van de grote goden'.

Om Adam een hak te zetten, vermomt de kwaadaardige god zich als een slang en vergiftigt hij de 'boom des levens'. Tevens zet hij zijn tanden in Adam, die daardoor meteen geen god meer is en verandert in een sterfelijk wezen.

Via een omweggetje krijgt Adam toch het eeuwig leven: hij krijgt het geschenk van de mogelijkheid tot voortplanting. Om dit een beetje in praktijk te kunnen brengen, ontvangt hij van de zonnegodin een 'goedaardige vrouw'.

Bijbelonderzoekers hadden al wat langer de veronderstelling dat er een ander, ouder verhaal ten grondslag lag aan het geneuzel met een verboden vrucht en pratende slangen. Die theorie lijkt nu bevestigd te zijn.