Thieme: EU-verbod op stierenvechten

Een meerderheid van de Nederlanders wil niet dat de Europese Unie culturele tradities zoals stierenvechten en ritueel slachten blijft beschermen. Dat zei fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme vrijdag in een interview met Zoomin.tv.

Bijna zestig procent van de Nederlanders wil om die reden een EU-verdragswijziging, blijkt uit nieuw onderzoek dat Ipsos heeft uitgevoerd in opdracht van de Partij voor de Dieren. Van de ondervraagden zegt 22 procent een verdragswijziging niet nodig te vinden, twintig procent heeft 'geen mening' of weet het niet.

"In het Verdrag van Lissabon, feitelijk de Europese grondwet, staat dat dieren gerespecteerd moeten worden. Maar wel onder eerbiediging van culturele tradities", zei Thieme. Ze wees op dierenleed als onverdoofd ritueel slachten en stierenvechten.

Thieme zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de 'Europese grondwet' dierenleed goedkeurt. "Godsdienstvrijheid is een groot goed, maar het houdt op waar mensen- of dierenleed begint." Ze hoopt daarom een zetel te halen in het Europees Parlement. "Met twee zetels in de Tweede Kamer hebben we al een enorme aanjaagfunctie gehad. Ook in Europa kunnen wij een krachtig signaal afgeven."

In Nederland loodste Thieme drie jaar geleden een wetsvoorstel dat onverdoofd ritueel slachten verbiedt door de Tweede Kamer. Het voorstel sneuvelde echter in de Eerste Kamer. In het interview gaf Thieme aan met een nieuw wetsvoorstel te komen. Het wachten is op een nieuwe samenstelling in de senaat. In 2015 wordt een nieuwe Eerste Kamer gekozen.