Dijsselbloem zwijgt over extra geld Defensie

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil niet zeggen of en hoeveel extra geld er naar Defensie gaat. De definitieve begroting wordt in augustus opgesteld, en dan wordt ook bekeken of er ruimte is voor extra uitgaven, zei Dijsselbloem vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad.

De bewindsman reageerde op berichtgeving van NRC Handelsblad dat volgend jaar extra geld wordt vrijgemaakt voor het departement van minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). Het zou gaan om een bedrag dat oploopt tot honderd miljoen euro, schreef de krant op basis van 'betrokkenen' in de Tweede Kamer en op ministeries.

Dijsselbloem wees erop dat de begrotingsbesprekingen met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn afgerond. In augustus wordt de definitieve begroting vastgesteld, op basis van de laatste ramingen. Dan wordt ook duidelijk of er geld is voor de krijgsmacht. "De wensen zijn bekend", zei Dijsselbloem.

Onder meer de SGP had gepleit voor extra geld voor de krijgsmacht. Het kabinet heeft de steun van de drie oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Daarom worden de partijen betrokken bij het opstellen van de begroting.