'Bitcoin blijft niche op betalingsmarkt'

De virtuele valuta bitcoin wordt niet veel groter dan hij nu is en blijft een nicheproduct. Dat voorspelt een van de hoofdontwikkelaars van bitcoin, Mike Hearn, tijdens een congres in Amsterdam. Hearn wijst op statistieken die erop duiden dat het gebruik van bitcoin niet meer sterk groeit.

Dat blijkt volgens hem uit de handel op de online bitcoinmarktplaatsen en het gebruik van de mobiele bitcoinportemonnee voor Android waar Hearn aan werkt. Een van de redenen zou de negatieve publiciteit zijn na het ineenstorten van de grote bitcoinbeurs Mt. Gox in februari. Bij een hack werden toen 850.000 bitcoins gestolen.

Hearn is een van de tien tot vijftien programmeurs die vrijwillig werken aan de broncode van bitcoin. Hij ziet de virtuele munt vooralsnog niet als echte bedreiging voor het huidige betalingsstelsel, mede doordat bitcoin door vrijwilligers in stand moet worden gehouden. "Het is aannemelijk dat bitcoin straks alleen zijn eigen kleine doelgroep bedient, maar nooit de massa zal weten te bereiken."

De hoge verwachtingen van de virtuele valuta vergeleek hij met die rond het alternatieve besturingssysteem Linux rond de eeuwwisseling. "Toen dachten mensen dat Linux een bedreiging was voor Microsoft, inmiddels weten we wel beter."

In Amsterdam worden donderdag en vrijdag twee congressen over de bitcoin gehouden. Het aantal Nederlandse bedrijven dat de virtuele munt accepteert groeit gestaag, maar veel Nederlandse sprekers uit de financiële wereld zien de virtuele munt niet als alternatief betaalmiddel.

"Virtuele valuta zijn nu nog meer een soort beleggingsproduct, net als goud en zilver", aldus oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager. Alle aandacht voor bitcoin kan hooguit leiden tot wat meer innovatie in de bankensector, denkt Peter Verhaar, medeoprichter van beleggingsbank Alex. "Banken kunnen bitcointechniek gebruiken om sommige transacties sneller te laten lopen."

De Nederlandse internetondernemer Marc van der Chijs, die in meerdere bitcoinbedrijven investeert, is optimistischer. "Zodra Wall Street instapt, gaat de prijs van bitcoin enorm stijgen. Daarvoor moet eerst een bitcoinfonds naar de beurs gaan. Het is afwachten of dat wordt toegestaan."

De tweelingbroers Tyler en Cameron Winklevoss, rijk geworden van hun rechtszaak tegen Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, willen zo'n bitcoinfonds naar de beurs brengen. Maar het is onduidelijk of toezichthouder SEC dat goedkeurt.