Amsterdam wil onafhankelijke verkenners aanstellen

Twee onafhankelijke verkenners moeten ervoor zorgen dat de vorming van een nieuw college in Amsterdam weer verder gaat. Met alle acht partijen worden komend weekeinde gesprekken gevoerd, dat laat D66-fractieleider Jan Paternotte weten.

De verkenners moeten uiteindelijk met een voorstel voor mogelijke coalities komen die reëel en haalbaar zijn en recht doen aan de verkiezingsuitslag. Wanneer er geen onafhankelijke verkenners worden gevonden, worden twee verkenners van D66 en SP aan het werk gezet.

De formatie in Amsterdam ligt volledig op zijn gat sinds GroenLinks vorige week niet meer wilde samenwerken met de VVD. Alle acht partijleiders kwamen daarom donderdagavond bijeen om de impasse te bespreken.

Een voorstel van D66 om samen met de PvdA twee informateurs aan te wijzen werd door de PvdA van de hand gewezen. Andere fractievoorzitters gaven aan een samenwerking van D66 en PvdA niet te zien als een logische vertaling van de verkiezingsuitslag.

D66 kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen de meeste zetels: veertien. De PvdA werd daardoor voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet de grootste in Amsterdam. De partij kreeg tien zetels, vijf minder dan de afgelopen vier jaar.