Enorme vlek Jupiter krimpt sneller

Midden op de planeet Jupiter zit al eeuwenlang een gigantische rode vlek, een enorme storm, en die vlek wordt steeds kleiner. De doorsnee is nu nog maar 16.500 kilometer, kleiner dan ooit eerder gemeten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, dat de ruimtetelescoop Hubble naar Jupiter heeft laten kijken. De oorzaak van de krimp is niet bekend.

De Grote Rode Vlek is een storm, die vanaf de aarde te zien is met telescopen. De wind haalt er snelheden tot 680 kilometer per uur. Het is niet bekend hoe lang de storm al raast. Eind 19e eeuw was de vlek nog ongeveer 41.000 kilometer in doorsnee. Dat betekent dat de aarde er drie keer in zou passen.

Omstreeks 1980 was de diameter nog ruim 23.000 kilometer, en vijf jaar terug was er nog minder dan 18.000 kilometer over. Rond de eeuwwisseling kromp de vlek met circa een kilometer per dag. Inmiddels wordt de storm driemaal zo hard kleiner, waarmee die over enige tientallen jaren volledig verdwenen zou kunnen zijn. De karakteristieke stormvlek is al in de 17e eeuw beschreven.

Jupiter/ANP
Enorme vlek Jupiter krimpt sneller (Foto: ANP)