FOK!toen: Beach Boys - Pet Sounds

Vandaag richten ons vizier op wat misschien wel het meest invloedrijke album uit de zestiger jaren. We hebben het dan natuurlijk over het legendarische album Pet Sounds van The Beach Boys. Op 16 mei 1966 verscheen het elfde studio-album van The Beach Boys, dat door velen als het allereerste conceptalbum in de popmuziek wordt gezien en dat in 2003 alleen door Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles van de 1e plaats in de Top 500 van de Beste Albums Aller Tijden van het toonaangevende muziekblad Rolling Stone afgehouden zou worden. In FOK!toen vandaag het beestachtig mooie album Pet Sounds van The Beach Boys.

Beach Boys - Pet Sounds

De Voorgaande Tijd
Nadat halverwege 1965 het album Beach Boys' Party! was verschenen kreeg Brian Wilson van Capitol Records de vraag of ze voor de komende kerst een album konden maken. In zijn thuisstudio ging Wilson meteen aan de slag met het liedje 'Sloop John B'. Het liedje was gebaseerd op de stokoude folksong 'The John B Sails', dat in 1935 voor het eerst werd opgenomen door de Cleveland Simmons Group.

Nadat in 1950 The Weavers een hitje hadden gescoord met hun uitvoering van het nummer onder de titel 'Wreck Of The John B' verschenen er meer versies van het liedje. Zo namen artiesten zoals het Kingston Trio (1958), Johnny Cash (1959), Jimmy Rodgers (1960), Lonnie Donegan (1960), Dick Dale (1962) en Barry McGuire (1965) hun versie van de ballade van het rampschip op. Bij de laatstgenoemde twee artiesten luisterde het nummer trouwens al naar de titel 'Sloop John B'.

The Beatles
In de laatste drie maanden van 1965 werd er hard aan de vocalen van het liedje geknutseld door Brian Wilson. Ondertussen schreef hij ook nog eens een zestal nieuwe nummers ('The Little Girl I Once Knew', 'In My Childhood', 'Don't Talk (Put Your Head On My Shoulder)', 'Run, James, Run', 'Trombone Dixie' en 'Three Blind Mice'), maar dat was natuurlijk niet genoeg materiaal voor een nieuw album. Halverwege de sessies voor Pet Sounds kreeg Brian Wilson het album Rubber Soul van The Beatles. Het viel Wilson meteen op dat het album louter met sterke nummers gevuld was. Een ongewoon fenomeen aangezien de albums van de meeste bandjes bestonden uit hitsingles, aangevuld met wat opvullende liedjes. Wilson raakte zwaar geinspireerd door het Beatles-album en wist nu wat hij wou gaan doen: het beste album aller tijden maken.

Geestverruimende Middelen
Vanaf eind 1965 ging Wilson uitgebreid aan de slag met het schrijven van teksten voor nieuwe liedjes. Hij werd hierbij geholpen door Tony Asher, een jonge tekstschrijver die de kost verdiende met het maken van jingles. Bij het schrijven van de teksten liet Wilson Asher de instrumentale nummers horen die hij had opgenomen, zonder er verdere details bij te geven.

Het eerste liedje dat door Asher werd geschreven was 'You Still Believe in Me', een nummer dat de werktitel 'In My Childhood' had. In december 1965 en januari 1966 werden de meeste liedjes geschreven door Wilson en Asher. 'I Know There's An Answer' werd geschreven door manager Terry Sachen en Brian Wilson, terwijl Beach Boy Mike Love co-credits kreeg voor 'Wouldn't It Be Nice', 'I Know There's an Answer' en 'I'm Waiting for the Day'. 'I Know There's an Answer' werd in eerste instantie opgenomen onder de titel 'Hang On To Your Ego', maar de rest van de band vond dat net iets teveel een verwijzing naar drugsgebruik en besloot om het liedje te hernoemen.


They come on like they're peaceful.
But inside they're so uptight.
They trip through their day.
And waste all their thoughts at night.

Now how can I come on.
And tell them the way that they live could be better.
I know there's an answer.
I know now but I have to find it by myself.

Rond diezelfde tijd begon Brian Wilson ook met het gebruiken van LSD en andere geestverruimende middelen. Dat was dan ook goed terug te horen in sommige nummers op het album Pet Sounds, zoals het instrumentale 'Let's Go Away for Awhile', het ijzingwekkend mooie 'God Only Knows' en 'I Just Wasn't Made For These Times'. In dat laatste nummer was voor het eerst in de geschiedenis van de popmuziek een theremin te horen.

Het Album

Pet Sounds A

Kant A
01 Wouldn't It Be Nice
02 You Still Believe In Me
03 That's Not Me
04 Don't Talk (Put Your Head On My Shoulder)
05 I'm Waiting For The Day
06 Let's Go Away For Awhile
07 Sloop John B

Pet Sounds B

Kant B:
01 God Only Knows
02 I Know There's An Answer
03 Here Today
04 I Just Wasn't Made For These Times
05 Pet Sounds
06 Caroline No

Concept Album
Pet Sounds wordt door velen beschouwd als het allereerste conceptalbum in de geschiedenis van de popmuziek. Door journalisten werd de plaat omschreven als vroege psychedelische popmuziek, een pad die de muzikanten eigenlijk vanaf 1964 al waren ingeslagen met liedjes als 'Warmth of the Sun' en 'Don't Back Down'. Op de plaat horen we dan ook een geluid dat wel wat doet denken aan de beroemde 'Wall of Sound'-producties van Phil Spector.

Brian Wilson - Caroline No

Op 15 februari 1966 gingen The Beach Boys naar de dierentuin van San Diego om daar foto's te maken voor op de platenhoes. Een dikke anderhalve maand later waren de opnames voor Pet Sounds voltooid. Als voorproefje van het album brengt Brian Wilson de single 'Caroline, No' uit. Het liedje was oorspronkelijk geschreven onder de titel 'Carol, I Know' maar toen Wilson dit een keer verkeerd had verstaan bleef de titel die het liedje uiteindelijk zou krijgen. 'Caroline, No' zou ook op Pet Sounds komen te staan maar was in feite een liedje waar maar één van de bandleden van de groep op te horen was. De single was matig succesvol in Amerika en Canada.

De tweede single van Pet Sounds was een veel groter succes. 'Sloop John B' haalde de 3e plaats in de Billboard Top 100 en in Groot-Brittannië zou de single op nummer 2 blijven steken. In Nederland stond de single 15 weken in de Top 40 en zou de enige nummer 1 hit van The Beach Boys zijn.


I may not always love you
But long as there are stars above you
You never need to doubt it
I'll make you so sure about it
God only knows what I'd be without you

If you should ever leave me
Though life would still go on believe me
The world could show nothing to me
So what good would living do me
God only knows what I'd be without you

Ook 'Wouldn't It Be Nice' werd een top 10 hit in Amerika, maar in Europa hadden de discjockeys meer aandacht voor het liedje dat op de B-kant van de single stond. In de Britse hitlijsten zou 'God Only Knows' dan ook op nummer 2 eindigen. In Australië zou Pet Sounds worden uitgebracht onder de titel The Fabulous Beach Boys.

The Fabulous Beach Boys

Inspiratiebron
Veel artiesten zouden het album Pet Sounds een grote inspiratiebron voor hun eigen muziek noemen. Zo is Beatle Paul McCartney een groot fan van de elpee van The Beach Boys en noemt 'God Only Knows' één van de allermooiste liedjes die ooit geschreven zijn. Simon Neil van de groep Biffy Clyro heeft zelfs de tekst 'God only knows what I'd be without you' op zijn borst getatoeëerd staan.

Ook Radiohead's succesvolle album OK Computer was volgens Thom Yorke grotendeels geinspireerd door het legendarische album van The Beach Boys. Naast tribute-albums zoals Do It Again: A Tribute To Pet Sounds, The String Quartet Tribute to the Beach Boys' Pet Sounds en Mojo Presents: Pet Sounds Revisited werden ook diverse nummers van het album Pet Sounds gecoverd door artiesten zoals They Might Be Giants, David Bowie, Black Francis, Peter Thomas, Sonic Youth, en the Flaming Lips.

Taiwanese Bootleg van Pet Sounds
Taiwanese Bootleg van Pet Sounds

Her-Uitgaves
In 1989 zou Pet Sounds voor het eerst op cd verschijnen in Japan, een jaar later gevolgd door de rest van de wereld. De cd-versie kende drie bonustracks: 'Unreleased Backgrounds', 'Hang On to Your Ego' en 'Trombone Dixie', een drietal liedjes die nog niet eerder officieel waren uitgebracht.

In 1997 verschijnt de fraaie The Pet Sounds Sessions-box, bestaande uit 4 cd's met daarop het originele mono-album, het stereo-album en 3 cd's vol met outtakes, opnamesessies en andere onuitgebrachte opnames. De stereo-mix verscheen in 1999 ook op vinyl.

The Beach Boys op gekleurd vinyl
The Beach Boys op gekleurd vinyl

Tijdens de tournee van 2002 speelt Brian Wilson een paar keer het volledige album integraal. Van één van deze concerten verschijnt het album Pet Sounds Live. In 2006 brengt Capitol Records de 40th Anniversary Edition van Pet Sounds uit, bestaande uit een cd en een dvd. Ook wordt het album in zwaar gelimiteerde oplage op gekleurd vinyl uitgebracht. In 2008 verscheen Pet Sounds tenslotte nog op 180 grams vinyl.