Korte celstraf voor ontucht en verkrachting meisjes

Een 54-jarige man uit Tilburg moet twintig maanden de cel in voor ontucht met drie meisjes en de verkrachting van een van hen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag bepaald. De straf is hoger dan de eis van de Officier van Justitie, die veertien maanden eiste.

De rechtbank legt een iets zwaardere straf op, omdat de straf die het OM eiste 'de ernst van de feiten onvoldoende tot uitdrukking brengt', aldus het vonnis.

De Tilburger pleegde in totaal 27 jaar lang ontucht met zijn slachtoffers. Eén meisje kreeg het meest te verduren. De Tilburger misbruikte en verkrachtte het slachtoffertje tussen 1985 en 1992. Bij het begin van het misbruik was ze 7 jaar oud. Het tweede meisje werd in de jaren negentig van haar vijfde tot haar achtste jaar misbruikt. Van 2010 tot en met 2012 deed de man dit met het derde slachtoffertje van haar vierde tot haar zesde jaar.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat alle drie de slachtoffers zich in een afhankelijke positie bevonden. Zo was een van de slachtoffers zijn schoonzusje. "Verdachte heeft ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de slachtoffers in hem stelden. Per slot van rekening was verdachte degene die in de periode van ontucht de zorg had over die kinderen", is te lezen in het vonnis.

De man is licht verminderd toerekeningsvatbaar verklaard nadat uit psychisch onderzoek bleek dat hij de 'ziekelijke stoornis' pedofilie heeft.

Boven op de celstraf legt de rechtbank tien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf op met een proeftijd van drie jaar. In die tijd moet de Tilburger zijn behandeling voor pedofilie voortzetten. Ook komt hij onder reclasseringstoezicht te staan en mag hij geen contact hebben met de slachtoffers.

De man moet de slachtoffers zo'n 14.500 euro schadevergoeding betalen.