Tweede Kamer wil rode kaart tegen Brussel

De Tweede Kamer moet samen met parlementen in andere EU-landen een voorstel doen voor een 'rode kaart' waarmee Europese voorstellen kunnen worden getorpedeerd. Dat zegt VVD-Kamerlid René Leegte, die donderdag een rapport heeft gepubliceerd over de rol van de Tweede Kamer in de Europese Unie.

"Laten wij een groep landen vinden die ook graag een rode kaart zien", stelt Leegte zijn collega-Kamerleden voor. "Dat is veel zinvoller dan elkaar hier in Nederland de maat nemen of het wel of niet mogelijk en wenselijk is." De meeste partijen zien wel iets in een rode kaart, maar verschillen van mening over de manier waarop.

Nationale parlementen hebben nu alleen de mogelijkheid om gezamenlijk een gele kaart te trekken. Dan moet de Europese Commissie een plan heroverwegen. Dat is onder meer gebeurd bij het voorstel voor een Europees openbaar ministerie. De commissie gaat er echter gewoon mee door. Bij een rode kaart zou die mogelijkheid niet bestaan. Leegte ziet overigens wel juridische problemen.

Leegte bepleit verder de invoering van een 'groene kaart'. Daarmee bedoelt hij dat parlementen gezamenlijk een voorstel doen voor nieuw beleid aan de Europese Commissie, die als enige Europese instantie nieuwe regels mag voorstellen. Bij een 'groene kaart' kan het ook gaan om het aanpassen of intrekken van bestaande regels.