EU wil verbod op vissen met drijfnetten

De Europese Unie wil een volledig verbod op vissen met drijfnetten in Europese wateren om zo dolfijnen, haaien, zwaardvissen en tonijnen beter te kunnen beschermen. Volgens eurocommissaris voor visserij Maria Damanaki vormen drijfnetten een bedreiging voor het zeeleven en de duurzame visserij.

Drijfnetten zijn vaak enorm groot. Ze drijven vlak onder het zeeoppervlak en geregeld komen dieren die van groot belang zijn voor het ecosysteem vast te zitten in de netten. Bovendien leidt het vissen met drijfnetten tot ongewenste bijvangst, aldus Damanaki.

Drijfnetten werden in het verleden vaak in de Middellandse Zee gebruikt om de bedreigde blauwvintonijn te vangen, maar sinds 2002 is een Europees verbod op deze manier van vissen van kracht. Ondanks het verbod worden nog steeds drijfnetten gebruikt. Een volledig verbod op drijfnetten moet het makkelijker maken om vissers die de wet overtreden aan te pakken. "We moeten mazen in de wet dichten en de handhaving en controle vereenvoudigen", aldus Damanaki. "Het verbod is een duidelijk signaal dat we niet langer deze onverantwoorde praktijken tolereren."

Het voorstel van Damanaki wordt nu voorgelegd aan de 28 lidstaten van de EU.