Dijsselbloem wil Europese belastingafspraken

De EU-landen moeten gezamenlijke afspraken maken over het verlagen van de belasting op arbeid. Dat zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Volgens Dijsselbloem kan dit bijdragen aan het herstel van de groei in Europa.

"Het verschil tussen de bruto- en nettokosten van arbeid is in heel Europa veel te groot", zei Dijsselbloem woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Overal denken regeringen nu na over belastingverlagingen, maar dat is niet allemaal erg goed gefocust op arbeid. Dat zou wel moeten, zodat werknemers meer overhouden en de werkgeverslasten omlaag gaan."

Volgens Dijsselbloem hoeft Europa zich niet neer te leggen bij een economische groei van een tot anderhalf procent. "Ik verzet mij zeer tegen die gedachte", zei Dijsselbloem. Volgens hem is een hogere groei mogelijk als landen elkaar meer onder druk gaan zetten om hervormingen door te voeren.

Dijsselbloem benadrukte dat hij geen economische hervormingsmaatregelen aan landen wil opleggen. Ook streeft hij niet naar een Europees belastingstelsel.