Vakantiegeld vaker aan vakantie besteed

Vakantiegeld wordt dit jaar vaker dan in 2013 gebruikt waarvoor het is bedoeld: een vakantie. Zo'n 42 procent van de Nederlanders zegt de jaarlijkse aanvulling op het salaris die eind deze maand wordt uitbetaald voor dat doel te willen gebruiken. Vorig jaar was dat nog 36 procent, meldt ING woensdag op basis van een enquête.

Het vakantiegeld opzijzetten als spaargeld komt minder vaak voor dan vorig jaar. Ook kiezen minder Nederlanders voor aflossen van schulden als bestemming van het extraatje.

Het feit dat meer Nederlanders voor een vakantie kiezen is volgens ING een teken van vertrouwen in de economie. In totaal wil 64 procent het geld uitgeven, de rest belegt het geld, zet het op de spaarrekening of lost er schulden mee af. Vorig jaar wilde nog zestig procent van de ondervraagden de vakantietoeslag uitgeven.

Ruim 22 procent van de ondervraagden is van plan het vakantiegeld aan andere zaken uit te geven, zoals een nieuwe bank of televisie, aldus ING.

In totaal krijgen Nederlandse werknemers twintig tot 25 miljard euro aan vakantiegeld uitgekeerd, schat ING. Of het toegenomen voornemen om het geld uit te geven de economie stimuleert is nog de vraag. Veel geld wordt niet in Nederland maar op een buitenlandse vakantiebestemming uitgegeven.