'Rusland stal sanctielijst NAVO'

Vermoedelijk Russische hackers hebben een document van de NAVO over mogelijke nieuwe sancties tegen Moskou uit vermoedelijk slecht beveiligde Belgische computers gestolen. Dat heeft het Belgische VRT Nieuws woensdag gemeld. De informatie werd ontvreemd uit het vermoedelijk slecht beveligde computernetwerk van het ministerie van buitenlandse zaken.

In het document worden worden mogelijke nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland uiteengezet vanwege het aanwakkeren van de crisis in Oekraïne, aldus de VRT. Het is nog onduidelijk of er meer bestanden gestolen zijn gestolen of systemen zijn geïnfecteerd.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA tipte de Belgen afgelopen weekeinde over de inbraak. Volgens de CIA was het systeem besmet met het Snake-virus. Het netwerk werd een tijdlang stilgelegd, maar is inmiddels weer in gebruik genomen.

De Belgische regering neemt de computerinbraak zeer serieus. Naar aanleiding van de diefstal zijn besprekingen georganiseerd tussen premier Elio di Rupo, de ministers van binnen- en buitenlandse zaken, defensie en justitie en hooggeplaatste personen binnen de inlichtingendiensten. Het Belgische ministerie van buitenlandse zaken werd in 2011 ook getroffen door hackers. Toen ging het vermoedelijk om Chinezen.