Homorechten in Nederland beter geregeld

Nederland scoort dit jaar beter op het gebied van homorechten. Dankzij twee nieuwe wetten stijgt het op een Europese lijst van de achtste naar de vierde plaats, zo maakte de internationale LGBT-organisatie ILGA dinsdag bekend.

Op de ILGA-Europe Index is te zien welke Europese landen hoe goed of slecht de wetgeving en administratieve praktijken zijn voor homo's, lesbiennes, bi's en transgenders. Het Verenigd Koninkrijk voert de lijst aan, gevolgd door België en Spanje. Rusland, Azerbeidzjan en Armenië vormen de hekkensluiters van de lijst met 49 landen.

Nederland doet het vooral beter dankzij de Wet Erkenning Genderidentiteit, waardoor het wijzigen van de geslachtsregistratie een stuk eenvoudiger is, en de Wet Lesbisch Ouderschap die er voor zorgt dat de vrouwelijke partner van een moeder haar kind kan erkennen. Tot nu toe moest dat nog via een lange en omslachtige procedure bij de rechter.

Minister van Emancipatie Jet Bussemaker (PvdA) is blij met de goede resultaten maar dat is nog geen reden om achterover te leunen, vindt ze. "We moeten blijven optreden tegen intolerantie. Tegen mensen die niet willen begrijpen, niet willen accepteren dat mensen wezenlijk anders kunnen zijn dan jijzelf", aldus de minister in een verklaring.

Met name de houding van veel jongeren tegenover homoseksuelen baart Bussemaker zorgen. "Jongeren bepalen met elkaar de toekomst van onze samenleving. Sociale acceptatie begint bij hen."