'Frankrijk en Italië aan begrotingsnorm houden'

Het kabinet gaat erop toezien dat Frankrijk en Italië zich aan de Europese begrotingsregels houden. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) gezegd. De premier zei er belang aan te hechten dat alle landen in de Europese Unie hun overheidsfinanciën op orde krijgen.

"Wanneer je je als land niet aan de begrotingsregels houdt, kom je uiteindelijk in de problemen", zei Rutte dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Hij zei de vinger aan de pols te zullen houden, maar voegde er nadrukkelijk aan toe dat eerst Europa zelf aan bod is. "De individuele eurocommissaris moet zich hierover uitspreken."

Aanleiding zijn uitspraken van de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schultz. Die liet vorige week weten dat hij Frankrijk en Italië extra tijd zou geven om hun overheidsfinanciën op orde te brengen als hij na de Europese verkiezingen de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie zou worden. D66-voorman Alexander Pechtold wilde daarop van de premier weten of Nederland de andere landen aan de begrotingsregels houdt.

De Europese Unie schrijft voor dat het begrotingstekort van lidstaten in principe niet boven de drie procent mag uitkomen. Frankrijk kampt al jaren met een tekort dat boven de drie procent ligt. Het land heeft twee jaar extra gekregen van de Europese Commissie om de begroting op orde te krijgen. Italië voldoet formeel weer sinds vorig jaar weer aan de norm. Nederland kreeg eerder een jaar uitstel.