VS speuren vanuit lucht naar schoolmeisjes Nigeria

De Verenigde Staten voeren boven Nigeria bemande verkenningsvluchten uit in de zoektocht naar meer dan tweehonderd door Boko Haram ontvoerde schoolmeisjes. Daarnaast wordt overwogen ook drones in te zetten. De VS delen satellietbeelden met de Nigeriaanse regering, melden Amerikaanse media op basis van bronnen in Washington.

Boko Haram gaf maandag een video vrij waarin ongeveer honderddertig zwaargesluierde meisjes worden getoond. Enkele meisjes zeggen hun christelijke geloof te hebben ingeruild voor het islamitische. Waar de beelden zijn geschoten is onduidelijk. De terreurbeweging zegt de meisjes te willen ruilen tegen gedetineerde strijders.

De woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat Amerikaanse inlichtingendiensten zich buigen over de videobeelden. Zo'n dertig medewerkers van de FBI en de ministeries van defensie en buitenlandse zaken werken aan de zaak.

De regering van Nigeria liet aanvankelijk weten niet met de terreurgroep te zullen onderhandelen, maar daar lijkt zij van terug te komen. Maandag zei een woordvoerder dat zij 'iedere vorm van actie' zal ondernemen om de meisjes vrij te krijgen.

De Franse president François Hollande belegt zaterdag met de leiders van Nigeria, Benin, Tsjaad, Kameroen en Niger en vertegenwoordigers uit de Europese Unie en de VS een top over Boko Haram, terrorisme en onveiligheid in West-Afrika.