Frankrijk wil Syrië voor Strafhof

Frankrijk wil dat het Internationaal Strafhof (ICC) een onderzoek begint naar mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de burgeroorlog in Syrië. Het heeft daartoe maandag een resolutie laten rondgaan bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, hoewel de kans groot is dat Rusland hierover zijn veto uitspreekt.

De Franse ontwerpresolutie veroordeelt de 'wijdverbreide schending' van mensenrechten en het internationale humanitaire recht door de Syrische autoriteiten en regeringsgezinde strijders, maar ook misdragingen en schendingen door gewapende groepen opstandelingen. De resolutie neemt nota van rapporten van een door de Mensenrechtenraad van de VN benoemde onafhankelijke commissie, die heeft vastgesteld dat troepen of aanhangers van de regering in de afgelopen anderhalf jaar ten minste acht massamoorden hebben begaan en de opstandelingen een. De commissie heeft ook een lijst van verdachten samengesteld, die tot nog toe door Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay geheim is gehouden. Ook Pillay heeft er meermalen op aangedrongen dat het ICC een onderzoek instelt in Syrië.

Syrië is niet tot het ICC toegetreden. Daardoor kan alleen de Veiligheidsraad besluiten het dossier over te dragen aan het Strafhof, zoals in het verleden ook is gebeurd met zaken in Darfur en Libië. Syrië heeft echter in Rusland een belangrijke bondgenoot in de Veiligheidsraad, die besluiten met een veto kan blokkeren. De Franse resolutie wordt waarschijnlijk pas volgende week in stemming gebracht.