Wilders schenkt koffer met guldenbiljetten aan DNB

PVV-leider Geert Wilders heeft maandagmiddag een koffertje vol honderdguldenbiljetten aangeboden aan De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Met de symbolische actie wil Wilders duidelijk maken dat Nederland weer een eigen munt moet invoeren.

"We zijn door de euro belazerd", stelde Wilders. "De euro heeft ons geld en banen gekost. Onze portemonnee is alleen maar dunner geworden. We moeten terug naar die mooie, trotse, sexy munt, de gulden."

Het koffertje bevatte geen echt geld, maar namaakbiljetten met het portret van de PVV-leider erop. Met de actie gaf Wilders het startschot voor zijn campagne voor de verkiezingen voor het Europees Parlement van volgende week donderdag.

Wilders noemde het 'heel sportief' dat de DNB het koffertje in ontvangst wilde nemen. Hij heeft het overhandigd aan een medewerker, die volgens Wilders heeft beloofd het koffertje een 'gepaste bestemming' te geven. "Dat is natuurlijk voor meerdere uitleg vatbaar, maar ik heb gevraagd of ze het aan DNB-president Klaas Knot willen geven."

Wilders zei dat de komende verkiezingen een 'historisch moment' kunnen worden, vanwege de samenwerking van de PVV met andere eurokritische partijen. "Voor de eerste keer in de geschiedenis van Europa zullen de eurokritische partijen een enorm goede uitslag gaan boeken, en als we dan ook nog gaan samenwerken zal dat voor een aardverschuiving zorgen."