Slob betreurt songfestivalfail

Fractieleider Arie Slob (ChristenUnie) betreurt het dat zijn omstreden tweet over de Oostenrijkse winnaar van het Songfestival door sommige mensen is opgevat als homofoob. "Het heeft een lading gekregen die ik er niet mee beoogd had. Het is jammer dat het zo is gegaan", zei Slob maandag in een interview met RTL Z over de Europese verkiezingen.

"We zijn er uit. Dit jaar niet op vakantie in Oostenrijk.", twitterde Slob zaterdagnacht toen duidelijk werd dat de Oostenrijkse Conchita Wurst, 'de vrouw met de baard', ten koste van Nederland ervandoor ging met de winst op het liedjesfestival. Dit leverde Slob meteen veel kritiek op. Velen zagen er een homofobe opmerking in, gezien Slobs christelijke achtergrond.

Daarop maakte Slob al duidelijk dat dit niet de bedoeling is. "Had graag Nederland zien winnen. Niet meer en niet minder", twitterde hij even later. De ChristenUnie-leider maakte maandag bij RTL Z duidelijk dat hij zijn tweet 'natuurlijk' anders had geformuleerd als hij had geweten dat dit eruit zou voortkomen. Hij wilde slechts zijn 'grote teleurstelling' verwoorden over het feit dat Nederland niet heeft gewonnen.

Slob noemde de dynamiek op de sociale media naar aanleiding van zijn omstreden tweet 'ongekend'. Overigens was al duidelijk dat de familie-Slob niet naar Oostenrijk op vakantie zal gaan, zei hij maandag. "We hebben al geboekt in Frankrijk."