Topman KPMG Nederland vertrekt per direct

Jurgen van Breukelen vertrekt per direct als topman van de Nederlandse tak van KPMG. De Nederlander doet dat omdat de aandacht meer op hem is gefocust dan op het verandertraject waarmee KPMG momenteel bezig is. Daardoor kan KPMG Nederland zich niet richten op klanten en dienstverlening, aldus Van Breukelen maandag in een verklaring.

De topman van de Nederlandse tak kwam recentelijk meermaals negatief in het nieuws. Zo zou Van Breukelen de drijvende kracht zijn achter een omstreden privébeleggersclub die jarenlang overhoop lag met de gemeente Blaricum. Daarnaast heeft KPMG mogelijk gefraudeerd bij de bouw van een nieuw hoofdkantoor in Amstelveen.

Die affaires richten de aandacht nu zo sterk op Van Breukelen, dat de topman naar eigen zeggen niet langer kan aanblijven bij de Nederlandse accountant. "Voorop staat het belang van onze klanten, onze medewerkers en ons kantoor", aldus de scheidend topman. "Dat belang is geschaad en moet hersteld worden."

KPMG maakte recentelijk bekend de 'topstructuur' van het bedrijf te willen aanpassen. Daarvoor werd onder meer oud-topman Jan Hommen van ING aangetrokken. Van Breukelen zei toen in een verklaring dat 'de ontwikkelingen van het afgelopen jaar ons hebben gesterkt in de overtuiging dat we onze structuur moeten veranderen'.

"Ik heb steeds gezegd dat KPMG grote veranderingen moet doorvoeren", zegt de topman daar nu over. "De kentering die wij maken bij KPMG vraagt om een duidelijk signaal dat ons bedrijf breekt met het recente verleden van verkeerde inschattingen en gemaakte fouten. Dan is het aan mij om dit signaal als eindverantwoordelijke kracht bij te zetten."