'Ambtenaar gebaat bij mislukt ict-project'

De Nederlandse overheid raakt jaarlijks miljoenen euro's kwijt bij ict-projecten, omdat ambtenaren meer belang hebben bij falende projecten dan bij succesvolle. Die uitspraak doet althans ondernemer René Veldwijk, die maandag in de Tweede Kamer gehoord wordt door de tijdelijke commissie-ict, in De Telegraaf. Het systeem is 'echt dood- en doodziek', vindt hij.

Veldwijk doet al jaren ict-projecten voor de overheid. Volgens hem worden grote bedrijven die uit zijn op belastinggeld nauwelijks gecontroleerd en heeft de overheid geen straffen als zo'n bedrijf meer geld uitgeeft dan nodig. "Het tegendeel is waar, de prikkel voor ambtenaren is andersom", aldus Veldwijk.

Ambtenaren zouden er namelijk belang bij hebben 'gigantische projecten' op te zetten, omdat er op die manier meer geld en werkgelegenheid naar hun afdeling vloeit. Ze worden zodoende 'beloond voor slecht gedrag', stelt de ict-ondernemer. Daardoor wordt er achteraf amper ingegrepen wanneer bedrijven hun offerte overschrijden.

Veldwijk wordt maandag gehoord bij de tweede zittingsdag van de commissie-ict. Tijdens de eerste zitting schiep hoogleraar beleidsinformatica Hans Mulder al een beeld van het probleem dat moet worden opgelost. Volgens hem geeft de overheid jaarlijks vier tot vijf miljard euro uit aan mislukte ict-projecten.