Rusland: toekomst EU is bebaard meisje

Russische politici zijn zondag losgegaan op de winst van Conchita Wurst bij het Eurovisiesongfestival de avond ervoor. Onder meer vicepremier Dmitri Rogozin toonde zich geërgerd.

Het einde van Europa, zo betitelde de Russische politicus Vladimir Zjirinovski de overwinning. Volgens de ultranationalistische politicus is de Russische verontwaardiging eindeloos groot.

"Het is volledig wild geworden. Er zijn geen echte mannen en vrouwen meer in Europa, alleen maar het", ging Zjirinovski verder. Rusland had de bezetting van Oostenrijk na de Tweede Wereldoorlog nooit moeten verlaten, vindt hij. "Het vrij te geven was een vergissing, we hadden er moeten blijven."

Ook vicepremier Dmitri Rogozin deed via Twitter een duit in het zakje. "De Eurovisiewinnaar toont aan supporters van Europese integratie hun toekomst, een bebaard meisje", schamperde hij.

Eerder al had Rusland geprobeerd Conchita te laten weren uit de competitie. Ook werden petities in Rusland, Wit-Rusland en Armenië opgezet om de Oostenrijkse act in ieder geval in die landen van de buis te houden.