'Radicale moslims runnen scholen Birmingham'

In Birmingham zijn ze het spuugzat. Meer dan twintig openbare scholen houden zich meer bezig radicaal islamisme in plaats van normaal onderwijs, zoals je eigenlijk zou mogen verwachten. Begin juni komt er een rapport uit over de materie, die waarschijnlijk de doos van Pandora zal openen.

De Britse media spreken over een firestorm wanneer het rapport uitkomt. Een stok om de huidige schoolleiding mee om de oren te slaan. Via het zogenoemde Trojan Horse plot zijn veel scholen in de op een na grootste stad van Engeland geïnfecteerd door moslimradicalen. Veel seculiere leraren zijn weggepest en vervangen door minder capabele collega's, maar ze zijn wel moslim. Iets dat zeer gewenst is bij de 21 scholen die onder vuur liggen. Van leraren op de desbetreffende scholen wordt het 'leren van bepaalde filosofieën en benaderingen' verwacht die je niet op een openbare staatsschool zou verwachten.

Volgens ingewijden gaat het rapport voor serieuze consequenties zorgen. De kans is zeer groot dat de scholen structureel gaan worden aangepakt. Bijzonder is overigens wel dat een eigen onderzoekje van de gemeenteraad geen aanwijzingen gevonden heeft dat er sprake is van enige vorm van extreem islamisme of kindertjes die geïndoctrineerd worden. Iets dat haaks lijkt te staan op de bevindingen van de Britse onderwijsinspectie.

De laatstgenoemde heeft al eerder geconstateerd dat de scholen wel degelijk het slachtoffer zijn van religieus fascisme. Op sommige scholen worden de vrouwtjes gescheiden van de mannetjes, wordt het dragen van hoofddoekjes en andere islamitische kleding zeer sterk aangeraden en zijn er zo nu en dan lezingen te volgen gegeven door radicale islamitische geestelijken en leiders.