Burgemeester Barske: Eritrees voetbalteam wil rust

Het voetbalteam uit Eritrea, dat in Gorinchem blijkt te zijn komen wonen, wil graag rust. Dat heeft burgemeester Anton Barske van Gorinchem zaterdag laten weten.

De burgemeester vraagt met name de media de 17 voetballers (en eén vrouw, de zus van een van hen) met rust te laten. Ze willen namelijk buiten de publiciteit blijven omdat ze bang zijn voor de consequenties in hun thuisland als ze met naam en foto in de krant komen. Barske geeft zaterdagmiddag in het stadhuis van Gorinchem een korte toelichting op het huisvesten van de Eritrese vluchtelingen.

De voetballers, die in 2012 de benen namen na een wedstrijd in Oeganda, blijken deze week na een omzwerving via Roemenië in Gorinchem te zijn neergestreken. De 17 mannen en de vrouw zijn hier op uitnodiging van de Nederlandse overheid. Ze hoeven niet door de reguliere asielprocedure.

Ons land nodigt ieder jaar zo'n 500 vluchtelingen uit zich hier te vestigen.

Via het Centraal Orgaan opvang asielzoekers is de Eritrese groep terechtgekomen in Gorinchem. De voetballers zijn ondergebracht in 5à 6 woningen. "Ze zijn vrij angstig, want de Eritrese overheid is niet mals voor mensen die het land zijn ontvlucht," zei Barske. Ze krijgen een uitkering maar moeten wel op zoek naar werk of een opleiding, en ze moeten huur betalen en Nederlands leren, aldus de burgemeester.

Vluchtelingenwerk Nederland heeft zich over de groep ontfermd. Volgens een woordvoerster is het begeleiden van vluchtelingen die op uitnodiging van Nederland asiel krijgen erg intensief. Dat komt omdat deze mensen direct in een Nederlandse woonwijk terechtkomen en moeten meedraaien met de Nederlandse samenleving in tegenstelling tot vluchtelingen die eerst een tijdje in een asielzoekerscentrum zijn opgevangen en al meer zijn gewend aan de Nederlandse gebruiken.