OS 2016 mogelijk niet in Rio maar Londen

Er bestaat een kleine kans dat de Olympische Zomerspelen over twee jaar weer in Londen zullen gaan plaatsvinden. De voorbereidingen in het Braziliaanse Rio de Janeiro liggen ver achter op schema. Dit meldt de Britse krant Evening Standard vandaag. 

De hoogste olympische bazen hebben de organisatie van de succesvolle Spelen in Londen 2012 in het geheim benaderd, om te bekijken of er nog genoeg locaties beschikbaar zijn om over twee jaar weer de Zomerspelen te kunnen organiseren. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakt zich zorgen over de vooruitgang in Rio. 

IOC-vicevoorzitter John Coates noemt de voorbereidingen in Rio "de slechtste die ik gezien heb." Coates vertelde op een conferentie in Sydney dat er op sommige locaties nog niet begonnen is met bouwen, de infrastructuur is vertraagd en dat de waterkwaliteit nog steeds zorgelijk is, terwijl er nog slechts twee jaar te gaan is. 

"Het IOC heeft een speciale commissie opgericht om ervoor te zorgen dat de voorbereidingen wat sneller zullen gaan verlopen, maar de situatie is kritiek," aldus Coates, die zegt dat dit nog niet eerder is voorgekomen. 

Een bron vertelde de Evening Standard het volgende: "Op een vergelijkbaar moment voor de Spelen in Athene 2004 lag de organisatie op veertig procent in de voorbereidingen met de bouw van de stadions en de infrastructuur. Londen was op dat moment op zestig procent. Brazilië is nu op dit moment voor tien procent klaar en ze hebben nog maar twee jaar te gaan. Dus het IOC vraagt zich nu af wat het plan B wordt."

Een mogelijkheid is dat Londen de wedstrijden en locaties zal gaan delen met Glasgow. Die Schotse stad zal in juli van dit jaar de Commonwealth Games gaan organiseren. 

Londen heeft al eerder in deze positie gezeten. In 1908 zouden de Spelen plaatsvinden in Italië maar doordat de vulkaan Vesuvius uitbarstte moesten de Spelen verplaatst worden naar een andere stad. 

Will Glendinning, die in de organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen in Londen zat, zegt dat 'er meer dan genoeg tijd' was voor de Braziliaanse stad om op tijd klaar te zijn met de voorbereidingen. "Natuurlijk kan het op tijd af zijn," aldus Glendinning. "Een van de grootste specialiteiten van Groot-Brittannië is om zulke grote evenementen te organiseren. De kennis en expertise is aanwezig, en met betrekking tot de faciliteiten: er is meer dan genoeg tijd om dat af te krijgen."

Sommige van de locaties kunnen zo weer in gebruik genomen worden, bijvoorbeeld het velodroom, Lord's voor het handboogschieten en Wimbledon. 

Het plan voor 'Londen 2016' is er wel een die alléén in het slechtste geval gebruikt kan worden, omdat veel van de wedstrijdlocaties alweer in gebruik zijn genomen door lokale sportclubs. Deze locaties ombouwen naar het olympische niveau zou miljarden kosten. Daarnaast levert het veel problemen op voor de sportclubs die zich daar hebben gevestigd.

Een ander probleem is het voormalige olympisch dorp waar ruim 17.000 sporters waren gehuisvest. Het dorp wordt op dit moment bewoond door burgers. Als de Spelen werkelijk naar Londen komen zullen zij het dorp (tijdelijk) moeten verlaten. 

Een woordvoerster voor het IOC laat weten dat het idee om de Spelen van Rio te verplaatsen naar Londen een "onmogelijk plan en onbegonnen werk" is.