Eerste recensies Anne gemengd

Het toneelstuk Anne krijgt een dag na de wereldpremière in Amsterdam wisselende kritieken. Hoewel de uitgebreide besprekingen in veel kranten nog moeten komen, zijn De Telegraaf en de Volkskrant vrijdag lovend over het stuk. Metro en Het Parool zijn minder enthousiast.

De Telegraaf noemt de productie naar het dagboek van Anne Frank een 'visueel spektakel' en is erg te spreken over het acteerspel van hoofdrol Rosa da Silva. "De laatste scène, een prachtig toneelbeeld, hakt er zo in dat het publiek muisstil is en aarzelt om het slotapplaus in te zetten, omdat het doorbreken van de stilte ongepast voelt", schrijft de krant. "Dan heb je als makers de juiste snaar weten te raken. Chapeau."

Ook de Volkskrant waardeert het slot van het stuk. "Tegen het eind van de voorstelling, als het drama zijn einde nadert, overtuigt het artistieke team met enkele weergaloos mooie scènes en beelden, die Anne ten slotte een stil makend slotakkoord geven."

Hoewel Metro Da Silva een 'uitstekende Anne' noemt, is de forenzenkrant minder enthousiast over het geheel. "Ondanks dit nog studerende talent is deze Anne-versie geen knaller geworden, maar ondanks mooie momenten eerder een wat lange zit."

Het Parool is onder de indruk van het spel van de acteurs en van het enorme decor. Maar juist die 'enorme schaal waarop deze productie wenst te werken' is volgens de Amsterdamse krant uiteindelijk een struikelblok. "'Anne' is zo groot dat de benauwdheid van het Achterhuis verloren gaat."

De theatervoorstelling vertelt het verhaal van het joodse meisje. Zo komt de tijd dat ze met haar familie onderdook in het Achterhuis aan bod, maar is ook te zien wat daarvoor en daarna gebeurde. Het stuk, op initiatief van het Anne Frank Fonds geschreven door schrijversechtpaar Jessica Durlacher en Leon de Winter, is te zien in het speciaal gebouwde Theater Amsterdam.