GroenLinks stapt uit onderhandelingen Amsterdam

GroenLinks stapt in Amsterdam uit de onderhandelingen over een college met D66 en de VVD. Het vertrek van GroenLinks uit de onderhandelingen betekent dat de PvdA en de SP weer een kans hebben om een plek te krijgen in het nieuwe stadsbestuur.

D66 ging aanvankelijk alleen met GroenLinks om tafel om te komen tot een deelakkoord. Dat werd op 18 april gepresenteerd. De twee partijen gingen vervolgens op zoek naar een derde partner voor het college. Hoewel GroenLinks de voorkeur had om te onderhandelen met de PvdA, ging de partij uiteindelijk akkoord met de voorkeur van D66 voor de VVD.

D66, dat veertien zetels wist te veroveren bij de verkiezingen in maart, respecteert het besluit van GroenLinks. "D66 is trots op de hervormingsagenda die we samen met GroenLinks hebben opgesteld", zegt D66-leider Jan Paternotte in een verklaring. "De VVD was bereid de agenda op belangrijke punten te onderschrijven, maar dat bleek voor GroenLinks niet voldoende."

De twee overgebleven partijen gaan nu samen bedenken hoe het verder moet. Mogelijk krijgt de PvdA nu alsnog een plek in de coalitie. De partij leed een enorme verkiezingsnederlaag en werd voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet de grootste partij in de hoofdstad. De partij kwam uit op tien zetels, vijf minder dan de afgelopen vier jaar. De Amsterdamse raad telt in totaal 45 zetels.