Jonge asielzoekers naar lege jeugdgevangenis

Een voormalige jeugdgevangenis in het Utrechtse Overberg wordt omgebouwd tot een asielzoekerscentrum. In het gebouw moeten binnenkort tweehonderd tot vierhonderd jonge asielzoekers in de leeftijd van 14 tot 18 jaar worden opgevangen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdag.

Vanwege een tekort aan opvanglocaties is met spoed gezocht naar een vervangende locatie. De laatste tijd is sprake van een forse instroom van asielzoekers uit Eritrea, terwijl er ook veel uit landen als Syrië en Somalië komen.

Het COA verwacht dat de eerste asielzoekers volgende maand hun intrek kunnen nemen in het oude cellencomplex in Overberg.

Dinsdag werd duidelijk dat in de voormalige penitentiaire inrichting Bankenbosch in het Drentse Veenhuizen tijdelijk vierhonderd asielzoekers worden gehuisvest. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) had hier om gevraagd. Alleen al in april kwamen er duizend Eritreeërs naar Nederland, terwijl dat er over heel vorig jaar 980 waren.