Schipholganzen vergassen mag van Noord-Holland

Ganzen in een straal van twintig kilometer rond Schiphol mogen weer worden gevangen en vergast. De provincie Noord-Holland heeft woensdag toestemming gegeven voor het doden van de ganzen. Doel is het aantal aanvaringen tussen vliegtuigen en ganzen te verminderen. De ontheffing is geldig van 15 mei tot en met 6 juli.

De ganzen zijn een bedreiging voor de veiligheid van de luchtvaart. Rond Schiphol leven ruim vijftigduizend ganzen, volgens de provincie tien keer zo veel als in 2005. Duke Faunabeheer gaat de dieren vangen in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Om de actie in het hele gebied te kunnen uitvoeren is ook toestemming nodig van Utrecht en Zuid-Holland, omdat een deel ervan in die provincies ligt. Zij verleenden vorig jaar toestemming. De grauwe gans mag in de hele zone worden gevangen en gedood. Voor de kolgans, brandgans, nijlgans, Indische gans en Canadese gans geldt een straal van tien kilometer rondom de luchthaven.

De ganzen worden vergast met CO2, waarvoor het ministerie in maart een ontheffing gaf. Vorig jaar zijn 9600 Schipholganzen vergast. De gedode beesten worden ook gebruikt in de horeca.

Overigens worden voortvloeiend uit een convenant van april 2012 ook andere maatregelen getroffen. Zo wordt een vogelradar op Schiphol ingezet en worden gewassen geteeld die niet aantrekkelijk zijn voor ganzen. Ook worden graanstoppels versneld ondergeploegd om ganzen te weren.