Nederland kan minister Curaçao niet tot orde roepen

Nederland heeft geen mogelijkheden om de in opspraak geraakte gevolmachtigd minister van Curaçao, Marvelyne Wiels, tot de orde te roepen. Dat valt op te maken uit een advies van de Raad van State.

SP-Kamerlid Ronald van Raak verzocht de raad in januari te onderzoeken of premier Mark Rutte (VVD) de mogelijkheid heeft Wiels te weren uit de rijksministerraad. Als voorzitter van het overlegorgaan tussen de landen uit het Koninkrijk mag Rutte een gevolmachtigd minister echter niet weren, concludeert de raad nu. Daar gaan de landen zelf over.

Sinds Wiels vorig jaar aantrad als gevolmachtigd minister van Curaçao raakte zij meerdere keren in opspraak. Zo heeft ze gelogen over haar cv en wordt ze beschuldigd van vriendjespolitiek. "Haar voorganger noemde ze vorige week nog een mietje met een roze string. Ze blijft zich misdragen en wij kunnen er niets aan doen", zegt Van Raak woensdag. "Nu blijkt dus ook dat we haar in de rijksministerraad niet tot de orde kunnen roepen."

Het Kamerlid erkent dat het aan het parlement van Curaçao is om Wiels tot de orde te roepen als daar aanleiding voor is. "Maar uiteindelijk zijn ook wij verantwoordelijk voor goed bestuur binnen de landen van het koninkrijk. Daar moet Wiels zich ook aan houden." Het advies is voor Van Raak aanleiding de organisatie van het Nederlandse koninkrijk opnieuw ter discussie te stellen in de Tweede Kamer.

De Nederlandse regering liet eerder al weten dat alleen de regering en het parlement van Curaçao kunnen optreden. Nederland heeft die bevoegdheid niet.