'Kans op werk belangrijker bij studiekeuze'

Aankomend studenten laten zich bij hun studiekeuze vaker leiden door het baanperspectief na het afstuderen. Dat schrijft De Volkskrant woensdag na een analyse van instroomcijfers op hogescholen en universiteiten over de afgelopen vijf jaar.

Vaker dan voor de crisis kiezen studenten voor studies in de richtingen techniek, gezondheidszorg en landbouw. Taal- en cultuurstudies en gedragstudies zagen het aantal nieuwe studenten juist teruglopen omdat aan in die studies gelieerde sectoren het vooruitzicht op werk beduidend kleiner is.

Oorzaak voor de verschuiving is de toegenomen werkloosheid, die de student bewuster heeft gemaakt van de baankansen en de verschillen daartussen, schrijft de krant. Techniekstudies kregen zeker tien procent meer aanmeldingen dan vijf jaar geleden, landbouw-en natuurstudies zeven procent. Bij taal- en cultuurstudies meldden 12,6 procent minder studenten zich aan, bij gedrag- en maatschappijstudies was dat 2,3 procent. Op zowel hogescholen als universiteiten is de trend zichtbaar.

Universiteitenvereniging VSNU maakte dinsdag bekend dat het aantal nieuwe studenten met vijf procent is toegenomen op universiteiten. Zo'n 66 duizend mensen schreven zich in. Op hogescholen zijn dat er ruim 105 duizend.

Voor het eerst moesten studenten zich voor 1 mei aanmelden, in plaats van 1 oktober. Studenten moeten tot de start van het onderwijsjaar een studiekeuzecheck doen waarin ze moeten proefstuderen. Het ministerie van Onderwijs wil zo de hoge uitvalcijfers terugdringen en hoopt dat mensen een bewustere studiekeuze maken.