'Kraakpand is participatiesamenleving'

Kraakpand Op de Valreep in Amsterdam Oost moet uiterlijk 21 juni leeg zijn, blijkt uit een brief van het OM. Maar het voormalige dierenasiel is volgens de veelal uit buurtbewoners bestaande krakers juist een toonbeeld van de zogeheten participatiesamenleving waar de koning het op Prinsjesdag over had.

Het pand is inmiddels een buurtcentrum geworden met onder meer film- en muziekavonden, cursussen en moestuintjes. Dat is allemaal gratis en subsidieloos en wordt door vrijwilligers gerund. Vorig jaar gaf de gemeente al aan dat er nou eenmaal een overeenkomst met een projectontwikkelaar ligt en dat men daar aan vast zit. De krakers moeten er dan ook onherroepelijk uit, anders zal er worden ontruimd.

Naar verluidt liggen er plannen om van de Valreep een grand café te maken. Krakers en sympathisanten vinden dat zuur, en zien niet hoe 'oma's dan nog een gratis groentetuintje kunnen krijgen' noch hoe er dan anderzins door de buurt 'geparticipeerd' kan worden. Ze hebben naar eigen zeggen allerlei pogingen tot legalisatie gedaan, en hebben daarnaast raadsvergaderingen bezocht en gedemonstreerd, met respectievelijk driehonderd en duizend mensen.

Het pand werd bijna drie jaar geleden gekraakt, na vier jaar leegstand. De krakers gaven toen al aan dat projectontwikkelaars niet nodig zijn omdat ze zelf aan het ontwikkelen zijn. Of er pogingen tot aankoop door de buurt zijn gedaan is onduidelijk, wel lijkt het zeker dat inmenging door de politiek hoe dan ook nodig zal zijn wil men de Valreep behouden. Maar naar verluidt durft de gemeente eigenlijk helemaal niet te ontruimen omdat dit tot grote publieke verontwaardiging zou leiden.

Dinsdagavond gaan krakers en sympathisanten naar de vergadering van de Bestuurscommissie Oost in de hoop de naderende ontruiming af te wenden. Een vergelijkbaar initiatief werd eerder wel gelegaliseerd, namelijk de gekraakte boerderij Ons Genoegen in het Amsterdamse Westerpark.