Legale cannabis leidt tot hoofdbrekens in Colorado

Het is nu enkele maanden legaal in de Amerikaanse staat Colorado: het verkopen van wiet voor recreatief gebruik. Dit gaat echter gepaard met een toenemend aantal explosies en verwondingen. Gebruikers proberen in geïmproviseerde thuislaboratoria hasjolie te maken. Dit jaar raakten daarbij tot dusver al tien mensen zwaargewond, terwijl in heel 2013 tien mensen gewond raakten. Niet alleen het maken van hasjolie, ook het eten of drinken van producten waarin hasj of wiet is verwerkt leidt tot problemen.

De autoriteiten weten niet goed hoe op te treden tegen de amateurchemici die in hun schuurtje hasjolie proberen te maken. De vraag is of het procedé illegaal is of niet. Sommigen worden aangeklaagd, terwijl andere openbaar aanklagers wijzen op de nieuwe wet op cannabis, waarin staat dat de productie van hasjolie niet strafbaar is.

"Dit zijn de methlaboratoria van de jaren negentig. We moeten ons denkpatroon aanpassen en opnieuw gaan bekijken waar we precies op letten", aldus Pat Long van de politie in Thornton, een voorstad van Denver, waar in januari de eerste explosie plaatshad toen iemand probeerde hasjolie te maken.

Hasjolie wordt gemaakt door de bladeren en stelen van wietplanten in een buis te verpakken en daar vervolgens het zeer licht ontvlambare butaan overheen te gieten. Het brouwsel wordt vervolgens verhit om er zo de olie aan te onttrekken. Het gehalte thc, de werkzame stof in cannabis, in de olie loopt op tot tachtig procent. Het is vele malen goedkoper om hasjolie zelf te maken, dan het in de winkel te kopen. Maar zonder de juiste ventilatie kunnen butaandampen blijven hangen. Er is dan maar een klein vonkje nodig om de dampen te laten exploderen.

Dit jaar is de brandweer in Colorado al 31 keer uitgerukt voor een butaanbrand. Vorig jaar waren er nog elf branden. In de cijfers zijn alleen de bevestigde gevallen meegenomen. Het is dus niet ondenkbaar dat het werkelijke aantal ongelukken nog veel groter is, aldus Kevin Wong van een speciale narcoticadienst in Colorado. De dienst is begonnen met het opleiden van agenten en brandweerlieden om een brand als gevolg van de productie van hasjolie te kunnen herkennen.

De afgelopen jaren hebben ook in staten waar marihuana om medische redenen wordt verstrekt explosies plaatsgevonden. Onder meer in Washington, Californië en Oregon explodeerde butaan. In Washington maakte men zich zulke grote zorgen over de explosies, dat kwekers met een vergunning verplicht zijn om een duur ventilatiesysteem aan te leggen.

In Colorado mogen wietkwekers hasjolie maken met de butaanmethode, maar onder strikte voorwaarden. Volwassenen van 21 jaar en ouder mogen zes planten thuis hebben en juist zij proberen vaak om hasjolie te maken in hun keuken of garage. Veel explosie hebben dan ook plaats op privéterrein.

Na een ontploffing worden mensen vaak aangeklaagd voor brandstichting of 'het creëren van een onveilige situatie'. Brian Vicente, die heeft geholpen bij de legalisering van cannabis, zegt dat het thuis maken van hasjolie onder de wet niet verboden is. De wet is echter vaag en nu de kwestie steeds nijpender wordt moet de staat ingrijpen en een balans zien te vinden.

Niet alleen het maken van hasjolie levert gevaren op. Steeds vaker wordt hasj of wiet gegeten of gedronken in plaats van gerookt. Het risico bestaat echter dat mensen veel te veel binnenkrijgen. Eind april is een werkgroep bijeengekomen die heeft voorgesteld om producten te voorzien van een label waarop is aangegeven hoeveel geestverruimende middelen erin zijn verwerkt.

Het blijkt echter nog niet zo makkelijk te zijn om te bepalen wat per portie een veilige hoeveelheid is, omdat er nog nauwelijks onderzoek is gedaan naar marihuana in voedsel of dranken. Wietkwekers waarschuwen echter dat te veel regelgeving ertoe kan leiden dat mensen hun toevlucht nemen tot wiet die niet legaal is gekweekt en dus ook niet is gecontroleerd. Met alle gevaren van dien.