Moedersterfte in Nederland met helft gedaald

De kans dat in Nederland vrouwen sterven tijdens een zwangerschap of in het kraambed is in de afgelopen veertien jaar met de helft gedaald. In 2000 stierf nog een op de 4400 moeders, nu is dat een op de 10.500. Dat staat in een rapport van hulporganisatie Save the Children.

Nederland presteert daarmee bijzonder goed, zegt Save the Children. Het is het enige land dat een grote verbetering laat zien in de afgelopen decennia. Waardoor dat komt, weet de organisatie niet.

Wereldwijd staat Nederland op een vijfde plaats als het gaat om de veiligste landen voor moeders. Bovenaan de lijst staat Finland. De top wordt verder aangevuld door onder meer Noorwegen, Zweden en IJsland.

Helemaal onderaan staat Somalië, waar een op de zestien moeders het niet haalt. Ook Congo, Niger en Mali zijn statistisch gezien slechte landen voor moeders.

Volgens Save the Children kan sterfte van moeders en kinderen in situaties van rampen of oorlog drastisch worden teruggebracht als er meer aandacht komt voor specifieke behoeften. Het noemt als voorbeeld Afghanistan, dat jarenlang slecht presteerde maar inmiddels door verschillende maatregelen de kindersterfte met twee derde heeft teruggebracht.