Dijsselbloem vindt voornemen Portugal verstandig

De beslissing van Portugal om financieel weer op eigen benen te gaan staan is verstandig. Dat zei minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maandag voor aanvang van een bijeenkomst van de achttien eurolanden.

"Het is verstandig het programma te verlaten, het staat er goed voor", zei Dijsselbloem bij zijn aankomst over Portugal. "De groei is aangetrokken, de werkloosheid daalt - wat je niet van alle eurolanden kunt zeggen - en het heeft veel gedaan aan hervormingen en begrotingscontrole." Volgens de Eurogroep-voorzitter wordt de exit succesvol als de hervormingsagenda wordt doorgezet.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) toonde zich 'positief verrast' door de Portugese stap. "Dit getuigt van zelfvertrouwen en van ambitie", zei hij bij aankomst in Brussel. Hij neemt namens Nederland deel aan de bijeenkomst van ministers van de Eurogroep, omdat Dijsselbloem haar moet voorzitten.

Het besluit over de exit van Portugal uit het hulpprogramma staat maandag op de agenda van de Eurogroep. Zondagavond kondigde de Portugese premier Pedro Passos Coelho het einde van het hulpprogramma voor Portugal aan. De noodsteun voor het land loopt tot halverwege deze maand. In totaal heeft het land onder het programma 78 miljard euro steun gekregen.